Bilen ses ofta som människans bästa vän, och det finns en hel del olika modeller och typer att välja mellan. Vad finns det på marknaden? Oavsett vilken typ av bil man väljer ska man se till att läsa på innan.

“Vanlig” bil

Här är de flesta bekanta med vad en vanlig bil har för egenskaper. Just nu är det i detta segment den absoluta majoriteten av bilar återfinns. Det är drivmedel som bensin och diesel som dominerar här. Det är svårt att generalisera om detta väldiga område – men en sak har dessa gemensamt, vilket är drivmedlen. Nackdelarna som jag först tänker på är miljön, och att den påverkas negativt av användandet av fossila bränslen. Fördelarna är att man som köpare har en otrolig valfrihet sett till modell, storlek och dylikt. Det är även lätt att hitta ställen att tanka på.

Hybridbil

En hybridbil har fler än en energikälla (drivmedel), och kan exemplifieras av modeller som har både etanol- och dieseldrift. Här har föraren en större frihet gällande vad man vill driva bilen med. Sen gäller det självklart att jobba på det sättet också. Annars utnyttjar man inte hybridens potential.

Det finns även elhybridbilar där batteridrift kombineras med ett bränsle. T.ex. går vissa av dessa modeller helt på el under en viss hastighetsgräns, för att sedan gradvis växla om till bränsledrift.

Elbil

Elbilens energi lagras i ett batteri för att driva motorn. En elektrisk motor ses ofta som ett mer miljövänligt alternativ till förbränningsmotorn som går på fossila bränsen (ex bensin, diesel). Det finns både för- och nackdelar med elbilar.

Elbilar är kända för att ha snabbare acceleration men kortare räckvidd sett till traditionella bilar med förbränningsmotorer. De producerar inga avgaser men kräver dock långa laddningstider. Forskningen i framtiden kommer nog lösa mycket av dessa nackdelar, och jag är övertygad om att vi inom kort kommer se både billigare och bättre elbilar på marknaden.

Summering – var hittar jag min bil?

För min del kommer jag kontakta en bilhandlare för att köpa bil i Norrtälje för att höra var det är klokast att lägga pengarna.